Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:173120 kpl

Tapio kirjoitaa

Oppia Ikä kaikki

Torstai 28.11.2019 - Tapio Arola


Minulle tuli hiljattain 70 vuotta täyteen. Osat jutut menee tässä iässä jo ohi ja toiset jutuista jo suorastaan päästän ohi. Toisaalta lohdullista on se, että aina ei nuoremmatkaan pysy kärryillä. Keskustan 32-vuotias varapuheenjohtaja Petri Honkonen päivitti Facebookiin 30.10.2019 seuraavaa:

”Naudanlihaa ei saisi syödä, mutta kannabis pitäisi laillistaa. Vahvat kaljat ja viinit pitäisi saada kauppoihin, mutta pelikoneet sieltä pois. Pelaaminen on kyllä ok, jos rahat lähtevät nettipeleistä ulkomaille, kunhan eivät vain jää Veikkauksen edunsaajille Suomeen. Pitäisi saada kuluttaa vaikka miten paljon, mutta energiaa ei saisi tuottaa millään keinolla. Ei ole yksinkertaista tämä yhteiskunnallinen keskustelu tänä päivänä.”

 Honkosen päivitystä lukiessa tuli mieleen, että jotkut merkityksenannot ovat menneet jotenkin sekaisin. Ilmastonmuutoksen osalta kriittisesti asiaan suhtautuvat ovat puhuneet vouhottamisesta. Tuo sana on kuvaava, mutta sitä ei tulisi käyttää ilmastomuutoksen yhteydessä, sillä ilmastonmuutos huolettaa myös tällaista vanhempaa isäntää.

 Jollain tapaa julkisen keskustelun seuraaminen on kuin katsoisi päättömän kanan juoksua. Siinä suhteessa vouhottaminen on ihan hyvä sana kuvaamaan laajemmin tätä aikaa. Ilmastonmuutos-keskustelu on Suomessa keskittynyt liiaksi kahteen äärimmäiseen napaan: Lähinnä synnin tuntoa ja masennusta ympärilleen kylväviin Vihreisiin ja pupuina päänsä pensaaseen laittaviin Perussuomalaisiin. Tolkullinen maltti ja konkreettiset ratkaisuehdotukset ovat jääneet liian vähälle palstatilalle.

Ilmastonmuutos antaa paljon mahdollisuuksia Suomen viennille. Uusiutuva energia luo työtä kaikkialle Suomeen. London School of Economicsin professori Nicholas Sternin kiteytti hiljattain, ettei päästöissä päästä nollaan menemällä talouskasvussa nollaan. Se ei ole Sternin mielestä mahdollista. Oleellinen ja tarvittava muutos olisi se, että kytkös talouskasvun ja ilmastopäästöjen kasvun välillä saataisiin poikki. Politiikalla on tuon napanuoran katkaisussa keskeinen rooli.

 EU, YK ja maailman valtiot ovat tähän saakka alisuoriutuneet taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Tarvitaan ylikansallisia sitovia sopimuksia ja valtioiden välistä yhteistyötä – pelkkä haihattelu ei riitä ja masennus ei auta. Petri Honkonen on tulossa Keskustan Karjalan piirin Taipalsaarelle syyskokoukseen keskiviikkona 20.11. – taidan mennä jututtamaan häntä.

 Tapio Arola, Lappeenrannan kaupunginhallituksen jäsen (Keskusta)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini