Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:174069 kpl

Tapio kirjoitaa

Vasemmistopopulismilla on kallis hinta

Maanantai 28.5.2018 klo 9:10


Osuuspankki julkaisi 22.5. talousennusteen. OP ennustaa nyt Suomen bkt:n kasvavan 2,8 prosenttia tänä vuonna. Osuuspankin ennusteen mukaan Suomen työllisyysaste on nousemassa 72 prosenttiin ensi vuonna.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen näkee Suomen haasteet seuraavasti: ”Ikävä kyllä rekrytointivaikeudet tuntuvat seuranneen työllisyysastetta ennätyslukemiin. Tämä kertoo siitä, että työttömien joukosta ei usein löydy sellaista ammattitaitoa, jota yrityksissä juuri nyt tarvittaisiin, tai työllistymisen tiellä on muita esteitä. Tiedot tukevat pessimistisempiä näkemyksiä rakenteellisen työttömyyden tasosta.” (Iltalehti 22.5.2018)

Suomen nykyinen talouskasvu on joidenkin mielestä enempi maailman talouskasvun kuin Suomen omien toimien ansiota. Tuota väittämää vasten on paikallaan esittää kysymyksiä: Miksi Suomen talous ei kasvanut vuosina 2011-2014 vaikka maailman talous kasvoi? Entä miksi Suomen talous ei kasvanut vuosina 2011-2014 EU:n tahdissa? Miksi Suomen talouskasvu oli vuosina 2014-2015 toiseksi huonointa koko EU:ssa? Miksi Suomen sijoitus oli unionin maista kahdeksanneksi heikoin vuonna 2013 ja yhdeksänneksi heikoin vuonna 2012?

Minun vastaus kaikkiin edellä on se, että kyllä harjoitetulla politiikalla on myös merkitystä. OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen vastasi tammikuussa Ylelle seuraavasti: ”Kilpailukykysopimus paransi ja parantaa kilpailukykyä selvästi. Sopimus kohentaa noin prosenttiyksikön verran muutaman vuoden kuluessa talouden kasvua. Se on ollut ilman muuta myönteinen tekijä.”(Yle 22.1.2018)

Onnistuneella ja oikea-aikaisella politiikalla voi mahdollistaa yhteiskunnan toimivuutta. Väärällä ja väärin ajoitetulla politiikalla voi mahdollistaa yhteiskunnan toimimattomuutta. Pelkästään tekemättä jättäminen voi olla vahingollista.

Kilpailukyvyn lisäksi Suomen hallitus on tarttunut oikea-aikaisesti rekrytointivaikeuksiin ja työllisyysasteen nostamiseen aktiivimallilla. Rekrytointivaikeudet hidastavat jo nyt Suomen talouskasvua ja työllisyysasteen nousua. Suomen talouskasvulla ja työllisyysasteen nousulla paikataan julkisen talouden alijäämää ja hillitään velkaantumista. Tyynen lonkkaleikkaus ja Jani-Petterin työttömyyskorvaus maksetaan samasta yhteisestä pussista. Tuon pussin suhteen on hyvä olla tarkka. Pussia ei tule antaa Rinteen Antille edes toripäivän ajaksi, vaikka hän sitä kuinka kinuaa.

Tapio Arola, kaupunginhallituksen jäsen (Kesk), Lappeenranta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini