Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:167744 kpl

Tapio kirjoitaa

Historia toistaa itseään - asetelma nurinkurin

Torstai 18.1.2018 klo 8:51 - Tapio Arola


Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona. Näitä vaaleja seuraa 28.10. käytävät maakuntavaalit ja vuoden 2019 huhtikuussa pidettävät eduskuntavaalit. Matti Vanhanen oli edellisen kerran ehdolla presidentiksi vuonna 2006. Tuolloin hän toimi Suomen pääministerinä. Muistan, että moni ajatteli noissa vaaleissa, että Vanhanen on hyvä ja osaava pääministeri – eikä ole syytä vaihtaa häntä pois.

Osin historia toistaa nyt itseään. Vanhanen on jälleen ehdolla presidentiksi ja jälleen Suomella on hyvä ja osaava pääministeri. Viime sunnuntain pääministerin haastattelutunnilla höristin korvia. Pääministeri Juha Sipilä kiinnitti oman jatkonsa Keskustan puheenjohtajana ja Suomen pääministerinä jossain määrin riippuvaiseksi Vanhasen vaalimenestyksestä. Vuoden 2006 vaaleihin verrattuna on tilanne kääntynyt aivan päälaelleen – nyt hyvän ja osaavan pääministerin jatko on lähempänä toteutuakseen äänestämällä Matti Vanhasta presidentiksi.

Itselleni valinta presidentinvaaleissa on erittäin helppo. Minua ja Sauli Niinistöä yhdistää sama äidinkieli, mutta silti en saa oikein mitään selvää mitä Niinistö yrittää kertoa. Entisenä sotilaana en ole saanut mitään selvyyttä siihen mikä hänen kantansa puolustusliitto Natosta on. Asia ei ole siitä kiinni, etteikö Niinistö olisi sitä yrittänyt vaalikeskusteluissa kertoa.

Kryptisen polveilevalla runonlaulaja puheenparrella Niinistö ei toki suututa ketään, mutta minä tahdon selviä vastauksia. Ymmärrän kyllä tulkin ammatin tarpeellisuuden. Minusta kotimaassa ja suomen kielellä lauseet pitäisi pystyä rakentamaan niin, että niistä saisi tolkun. Tuo vuorovaikutuksen onnistumisen merkitys korostuu vain, kun kyseessä on tasavallan presidentti ja presidentinvaalit.

Entisenä Suomen pitkäaikaisena pääministerinä Matti Vanhanen on ulkopoliittisesti erittäin kokenut. Vanhanen on toiminut Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana, puolustusministerinä ja toimii ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana. Mielestäni hän osaa parhaiten vastata tulevaisuuden haasteisiin. Vanhasella on ehdokkaista sekä vahvin sisäpolitiikan osaaminen että kirkkain ulkopoliittinen visio.

Tapio Arola, kaupunginvaltuutettu (kesk), Lappeenranta


Kommentit

6.2.2018 18:02  Jussi Sirkiä

Kaikkihan tuo on totta, mutta Matin suosio ei vain riittänyt. Mukana oli liian kovan turnauskestävyyden omaava Sauli. Muiden oli jäätävä lähes "lähtösuoralla". Niinistöä on ojennettu vaikeaselkoisesta kielenkäytöstä ja oppinut sen vuoden aikana. Paras voitti. Se meidän kannattaa kaikkien tunnustaa. Saulin substanssi ja luottamus oli ylivoimainen.

6.2.2018 21:14  Tapio Arola

Olet oikeassa, mutta minulla on ollut aina periaate minkä suunnan olen valinnut katson pelin loppuun asti. Nyt on aika pohtia jotain mielipidettä hallituksen tueksi ettei suunta vuoden päästä pääse muuttumaan. Mikäli oikein tulkitsin Niinistön puhetta hänellä sama huoli!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini