Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:167789 kpl

Tapio kirjoitaa

Joko vihdoin ollaan tunnustamassa tosiasiat?

Torstai 2.4.2015 klo 19:57 - Tapio Arola


Puheenjohtaja Antti Rintee (SDP) iltalehdessä 31.3. esittämä malli pitkäaikaistyöttömien työllistämisestä on varmasti saanut monen lukemaan jutun pariin kertaan. Ottaen huomioon hänen ammattiyhdistystaustansa, esitystä voidaan pitää yllättävänä. Eritoten merkillepantavaa on se, että esityksessä  on mukana sanktio mikäli kieltäytyy tarjotusta työstä.

Maassamme on tekemätöntä työtä vaikka kuinka paljon. Valitettavasti vuosikymmenien aikana rehevöitynyt tukiviidakko on johtanut siihen, ettei järjestelmässä ole riittäviä kannusteita työntekoon.

Rinteen esille ottama malli pitkäaikaistyöttömien työllistämisestä esimerkiksi vanhustenhuollossa voisi tarjota tuhansia työpaikkoja. Vanhustenhuollossa on runsaasti työtehtäviä, jotka eivät vaadi erityisosaamista. esimerkiksi ikäihmisten kanssa ulkoilu ja seurustelu eivät vaadi muuta kuin hyvää mieltä ja läsnäoloa.

Rinteen avaus ikäihmisten ulkoiluttamiseen liittyen on kannatettava. Ikäihmisten yksinäisyys on kasvava ongelma. Mielestäni työstä ikäihmisten parissa voidaan maksaa minimipalkka ja samalla sillä edesautetaan työttömän sopeutumista takaisin työelämään ja mikä tärkeintä, torjutaan kasvavaa ongelmaa, ihmisen yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.

Vastaava työllistämismalli on ollut käytössä aikaisemmin mm. Tampereella, missä työttömät on laitettu keväisin siivoamaan kaupunkia. Meilläkin voisi ottaa saman mallin käyttöön. Tekemätöntä työtä on Lappeenrannassa kaikkialla. Esimerkiksi käy näin keväisin mm. katuhiekkojen poisto ja tienvarsien roskien kerääminen. Maalarin töitä löytyy varmasti myös kaupungin omistamien kiinteistöjen pintaremonteista ja metsurin töitä kaupungin omistamista metsäkiinteistöistä.

Pelkään kuitenkin, että tämä Rinteen esittämä malli ei tule saamaan hyväksyntää SAK:n johdossa, vaan jatketaan edelleen vanhoihin tapoihin totutulla periaatteella. Tuo vanha kaava jakaa Suomen kahtia: työssäkäyviin ja työttömiin.

Tapio Arola Kaupunginvaltuutettu  (kesk)


Kommentit

8.4.2015 11:54  Jarmo Kauppinen

Hei Tapio mietippäs tätä: Oon 56 v. pitkäaikaistyötön joka on nyt kelan avulla päässyt vihdoin työkokeiluunjonka hakeminen kesti n. 3 viikkoa siis ilmaiseksikaan työnantajat eivät halua työpanostani. Jokin tässä mättää helppoa on kirjotella ja kommentoida mutta mutta arjen todellisuus on AIVAN muuta.

12.4.2015 8:19  Tapio Arola

Kiitos palautteesta! Sinulla on asiasta henkilökohtainen kokemus ja sitä pitää tietenkin arvostaa. Olet varmasti seurannut minun muitakin kirjoituksia tämän taantuman voittamiseksi ja on saattanut muodostuva kuva, puhu sinä minä pitelen hevosta! Kuitenkin olen lähtöisin pienestä mökistä Oulun eteläpuolelta ja tehnyt omasta mielestä todella paljon myös ns hanttihommia perheeni talouden tueksi. Olen myös varma, että työttömänkin kannattaa, jos mahdollista, käydä ihan mielenvirkeytensä kannalta esittämissäni töissä ettei syrjäytysi täysin yhteiskunnasta. Minua ihmetyttää sekin jos pitkäaikaistyötön tulisi tekemään tuon 2-3 tunnin työpanoksen, yrittäjät ovat järjestelyä vastaan, esim kylätalkkari kokeilu. Järjestelmän on muututtava, muuten emme selviä on kantani. Toivon vilpittömästi että saat vielä pysyvän työn muutamaksi vuodeksi. Minulle saa laittaa viestejä, myös ikäviä, kun on leikkiin lähtenyt on kestettävä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini