Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:134652 kpl

Tapio kirjoitaa

Lomautukset voidaan toteuttaa palvelut säilyttäen

Keskiviikko 13.11.2013 klo 8:26 - Tapio Arola


Lappeenrannan kaupungin valtuuston kokouksessa 11.11.2013 jättämäni ponsi säästöohjelmaan koski kaupungin henkilöstön lomauttamista 2014 vähintään kolmeksi viikoksi palvelutason laskematta ja henkilötyövuosien vähentämisen 50:llä vuodessa, kolmenvuoden aikana. Ponsi jäi hyväksymättä, vaikka sitä tukikin joukko valtuutettuja.
Vahvojen ammattiliittojen kuntasektorin henkilöstön lomauttaminen näyttää olevan pyhä lehmä, johon ei kaupungin johdolla eikä luottamusmiehillä eli kaupungin valtuustolla näytä olevan rohkeutta puuttua.
Valitettavasti päätöksentekoa sotkevat tässä asiassa valtuustossa ja poliittisissa ryhmissä olevat kaupungin työtekijät. He eivät luonnollisesti kannata lomautuksia. Oma osuutensa on myös omaa etua ajavilla muilla valtuutetuilla, jonka selviytyminen valtuustoon on kiinni kaupungin työntekijöiden äänistä.
Varmaankin pääsyy lomautusten vastustamiseen on tavallisten kaupungin työntekijöiden keskuudessa ansionmenetys. Taustalla voi pelata myös ammattiyhdistysaktiivit, jotka eivät halua käyttää liittojensa työttömyyskassoja korvausten maksuun.
 Olisi ikävää liittojen kannalta panna omaisuutta myyntiin tai ottaa velkaa korvausten maksuun, koska kassojen rahat on sijoitettu merkittävin osin erilaisiin kiinteistöihin. Kuka nyt haluaisi myydä niitä huonona aikana?
Jotkut ovat pitäneet pontta populismina, koska lomautuksia ei olisi heidän mielestään mahdollista tehdä palvelutasoa laskematta. Tämän asia jäisi työpaikoille yt -neuvottelujen aikana suunniteltavaksi. Kaupungin johto antaa yhdessä luottamusmiesten kanssa tavoitteet säästöille ja henkilöstö esimiestensä kanssa suunnittelee ja toteuttaa ne.
Lomautuksista tulevat taloudelliset menetykset henkilöstölle jäävät melko vähäiseksi, koska tulojen vähentyminen alentaa myös tuloveroa, ja työstä aiheutuvat kustannukset kuten esimerkiksi työmatkat ja lastenhoito jäävät pois. Työttömyyskorvaus luonnollisesti tuloista riippuen korvaisi ansionmenetyksen suurelta osin. Myönteistä olisi myös mahdollisuus saada pieni palkallinen loma vastineeksi jäsenmaksuista.
Toivottavasti  kaupungin taloutta saadaan parempaan kuntoon. Viime valtuustonkokouksen päätökset eivät valitettavasti riitä tasapainottamaan kaupungin velkaista taloutta. Käyttömenoja on voitava alentaa merkittävästi.

Tapio Arola (kesk.) Valtuuston varapuheenjohtaja
Lappeenranta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini